Уикенд програми

Замъци и крепости по Черноморието
Маршрут
Варна-Созопол-Бяла-Варна
Продължителност
1 дни
Транспорт
Автобус
Програма
Замъци и крепости по Черноморието

26 май 2018г.; 17 юни 2018г.
22 юли 2018; 19 август 2018
8 септември 2018

цена 28 лева

По маршрут: Варна - замъка в Равадиново - Созопол - крепостта на нос Св. Атанасий
Еднодневна автобусна екскурзия от Варна
Отпътуване от Антим I в 7.30 за замъка "Влюбен във вятъра" в село Равадиново. Напоследък замъкът е сред най-интересните места по българското черноморие, като популярността му нарастна значително през последните години. Интересното е, че на това място никога не е имало замък от Средновековието, а всичко е изградено камък по камък, ден след ден като грандиозният проект е на един българин, който иска да построи детската си мечта да притежава замък, досущ като тези от приказките. Разглеждане на замъка и градините му.
Отпътуване за Созопол. Свободно време за обяд и разходка в града.
Следобед отпътуване в посока Късноантичната крепост на нос Свети Атанас в град Бяла. Местоположението й е такова, че пред очите ви се открива красива панорама към морето и брега. Това е било повече от крепост – тук се е разполагал цял пристанищен град, чийто живот посетителите могат да си представят благодарение на огромните цветни пана със сцени от миналото. Картината допълват няколко много добре запазени части от града. При разкопките на крепостта са открити много от важните за един град сгради – централна улица с магазини, ателиета и питейни заведения, три древни винарни, обществена баня, пещи за производство на керамични съдове, църковен комплекс, жилищни сгради.
Имате рядката възможност да се разходите и из антична винарна и можете да видите макет на античен дървен уред за мачкане на грозде.
Една от най-впечатляващите части на крепостта е базиликата. Макар само част от нея да е възстановена – няколко колони, част от олтара и олтарната маса - можете да придобиете представа как е изглеждало мястото в древността и да се насладите на красивата гледка от ръба на нос Свети Атанас. Освен базиликата, са открити още религиозни сгради: жилище на епископа, две кръщелни, както и свещен кладенец и сграда за съхранение на дарове.


Офертата включва:
• транспорт;
• водач от туристическата агенция по маршрута;
• медицинска застраховка за лица до 65 ненавършени години.

Офертата не включва:
• медицинска застраховка за лица над 65г - 2лв;
• входна такса за замък "Влюбен във вятъра" - 13лв за възрастен, 11лв за дете;
• входна такса за нос Свети Атанас - 5лв за възрастен, 2лв за ученик или пенсионер, безплатно за дете до 7 ненавършени години;
• разходи от личен характер.