Уикенд програми

Свещари - Демир баба теке - Разград
Маршрут
Варна - Свещари - Демир баба теке - Разград - Варна
Продължителност
1 дни
Транспорт
Автобус
Програма
Свещари - Демир баба теке - Разград

Свещари - Демир баба теке - РазградМаршрут: Варна - Свещари - Демир баба теке - Разград - Варна

Продължителност: 1 ден

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване:

5 май 2018г.
2 юни 2018г.

Цена от: 28 лв.

ПРОГРАМА
По Маршрут: Варна - Свещарската гробница - Демир баба Теке - Разград - Абритус - Варна Отпътуване от Антим I в 7.00ч. След кратки почивки първа спирка на нашето пътуване Националният историко - архиелогически резерват "Сборяново" - ще се очаровате от магията на този уникален комплекс очертаващ обилка на внушителен център на гетските племена, състоящ се от селища, светилища и некрополи. Първо ще имате възможността да разгледате забележителната Свещарска Тракийска царска гробница, тя е открита през 1982г при разкопки. Построена е в първата четвърт на ІІІв пр. Хр. и представлява уникален паметник на тракийската гробищна архитектура. Има внушителни размери. Дължината ѝ е 7,5м, ширината при фасадата е 6,5м, а височината на гробната камера (отвътре) е 4,45м. Гробницата е изградена от големи варовикови блокове. Състои се от дромос (коридор) и три помещения-камери, като всяка камера е покрита с отделен свод. Не случайно е попаднала в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1985година.
По пътя за "Демир баба теке" ще видите тракийския укрепен град Хелис - Градът на гетите бил укрепен през втората половина на ІV век пр.Хр.
Следващият ни обект за посещение е "Демир баба Теке" - гробницата тюрбе на алианския светец Демир баба. Мястото, на което е построено в началото на ХVІІ век текето Демир баба, е било свещено за населявалите този район различни племена и народи повече от 2000г преди построяването му. Християните също почитат мястото.Според легендите тук е имало древно тракийско селище, българско оброчище и манастир. От многобройните постройки е оцеляло само тюрбето (гробница) на Демир баба. Носят се много легенди и поверия които ще чуете, видите а може и да опитате...
Около обед отпътуване за Разград. Свобдно време за обяд и разходка из града.
Посещение на „Античен комплекс Абритус” разположен на площ от 1000 дка. Абритус е основан в края на І в. н.е. като римски военен лагер върху руините на старо тракийско селище и се разраства като един от най-големите градски центрове в Долна Мизия. В него е открито най-голямото в страната златно монетно съкровище от V в. - 835 солиди (монети).
Разходката ще е интересна възможност да се потопите в атмосферата на българското, балканското и европейското минало в естествена среда и чрез множество визуални атракции. Ще имате възможността да посетите интерактивният музей „Абритус” които има дванадесет зали подредени по ходова линия, така че тематиката на първата посреща посетителя в настоящето и постепенно, преминавайки от тема в тема, той неусетно се озовава в миналото, за да попадне отново в настоящето, на път към бъдещето...
Около 17ч отпътуване за Варна.