Уикенд програми

Поморие - Акве Калиде - Несебър
Маршрут
Варна-Поморие-Несебър-Варна
Продължителност
1 дни
Транспорт
Автобус
Програма
Поморие - Акве Калиде - Несебър

26 май; 10 юни 2018г.
Цена 28лв

Отпътуване от Варна в 08:30ч от ул.Антим I в посока Поморие - градът основан като гръцка колония с името Анхиало в края на Vв. пр.Хр. Около 10.30 Посещение на манастирът Св. Георги, които в момента е действащ мъжки манастир, където се съхраняват много ценни образци от иконографското изкуство, но най-ценните светини в манастирът е Чудотворната икона и аязмото с лечебна вода с вграден барелеф на Св. Георги, където са се случвали не малко чудеса - неизлечимо болни са се излекували.
Около 11ч отпътуване за Историческия музей и разглеждане на богатата експозиция, свързана с праисторията на региона, както и с античната и средновековна история на Анхиало. Древното минало на града е представено от разнообразни строителни елементи, керамични съдове, образци от стъкло, украшения на костюми, предмети от ежедневието. Ще имате възможносттта да видите нумезматична колекция от елинистически монети - монети на Анхиало от римската епоха, на градовете Месамбрия, Деултум Марцианопол.
Около 12ч отпътуване към най - голямата разкривана по българските земи Античната Куполна грабница, където ще имате възможността да видите една комбинация от типична тракийска гробница и римски мавзолей на заможна фамилия от Анхиало, датираща от II - III век след Христа.
След разнообразната ни разходка в древният град Поморие, отпътуване в посока комплекс Акве Калиде - едни от най-известните в Югоизточна Тракия минерални бани. Пристигане около 11.30ч. в построеният отскоро в модерен музей, където ще направите една 10-минутна 3D виртуална разходка във времето на траките, ще запознаете с легендата за Свещения извор на трите нифми-изцелителки, римската епоха, кръстоносните походи, създаването на българската държава и така до времето на Сюлейман Великолепни когато изгражда нова баня върху полуразрушените римски басейни. В комплекса ще може да се насладите на тишината и румоленето на водата, да посетите кафене с детски кът, инфо-център и магазин за сувенири.

След обяд отпътуване за Несебър. След пристигане в Несебър, свободно време за обяд, разходка по брега или посещение на Археологическият музей, Св. Стефан, Св. Спас и всички останали забележителности в древният град с богата история, основан под името Месембрия. Следобедно отпътуване за Варна. Пристигане във Варна около 18.00ч.

Цената включва:
транспорт по маршрута
водач от агенцията
Медицинска застраховка на лица до 64 години
Цената не включва:
За лица над 65 години доплащане за застраховка 2лв
Входовете на посещаваните обекти
- вход манастир "Св. Георги" - 2лв за възрастни, учащи и пенсионери - 1лв, деца до 12г - безплатно
- вход Исторически музей - Поморие - 2лв. за възрастни; учащи - 1.00лв; деца до 7г-безплатно
- вход Куполна гробница - 2лв. за възрастни; учащи - 1.00лв; деца до 7г-безплатно
вход Акве Калиде с 3D прожекция - 4лв за възрастни, учащи и пенсионери – 2 лв, деца до 7г - безплатно
- вход Археологически музей - Несебър - 6лв. за възрастни; учащи - 3.00лв; деца до 7г-безплатно
- вход Св. Стефан - Несебър - 6лв. за възрастни; учащи - 3.00лв; деца до 7г-безплатно
вход Св. Спас, Пантократор, Св.Параскева, Св. Йоан Кръстител - Несебър - 3лв. за възрастни; учащи - 2.00лв; деца до 7г-безплатно